جستجو
بازگشت به همه

لوله برق استاندارد و کاربرد متفاوت آن در تاسیسات برق

شرحی بر لوله برق استاندارد

لوله برق استاندارد از آن دسته کالایی به حساب می آید که در مرحله نازک کاری ساختمان جهت محافظت از سیم و کابل تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرد؛ با توجه به نوع سازه و نقشه تاسیسات سازه انواع مختلف لوله مورد استفاده قرار می گیرد که شامل لوله خرطومی نسوز و فلکسی، لوله خم سرد و خم گرم پی وی سی، گالوانیزه و پلی آمید یا پلیکا می باشد.

بطور مثال لوله برق گالوانیزه یا فلزی در پارکینگ ها، کارگاه ها، سوله های صنعتی و ... استفاده می شود؛ یا نوع پی وی سی pvc را مشخصا در سیمکشی بین طبقات سازه های ساختمانی بکار می برند!

    جهت مشاهده قیمت لــولـه بــرق وارد لینک شوید  

لوله پی وی سی upvc و pvc

این نوع لوله برق استاندارد از مواد پلیمری پی وی سی تشکیل شده است. که طی فرآیند اکستروید تولید می گردند؛ یکی از ویژگی های لوله برق پی وی سی، نسوز و غیر قابل اشتعال بودن آن است که در مشخصه استاندارد تاسیسات برق ساختمان جای دارد، همچنین این نوع لوله ها در برابر نور، رطوبت، فرسایش و... از مقاومت بالایی برخوردارند.

طبق دستور العمل شرکت برق توانیر استفاده از این نوع لوله اجباری بوده و کارفرما موظف به خرید آن نیز می باشد!

لوله برق پی وی سی استاندارد

لوله برق پی وی سی در دو نوع خم سرد و خم گرم تولید می گردد؛ تفاوت میان آنها در نامشان پیدا است، لوله خم گرم توسط یک فنر و ایجاد حرارت مستقیم خم می گردد که خود امری فرسایشی به حساب می آید، اما قیمت ارزان تر آن نسبت به لوله برق خم سرد خود مزیتی برای کارفرما به حساب می آید.
حال آنکه در نوع خم سرد تنها با یک فنر و بدون نیاز به حرارت خم می گردد. که خود سرعت عمل در تاسیسات برق سازه را بالا می برد. و نیاز چندانی به اتصالات لوله همچون زانوهای برقی نمی باشد.

 جهت مشاهده قیمت لوله برق پی وی سی وارد لینک شوید   

لوله برق استاندارد وینو پلاستیک

لوله برق استاندارد گالوانیزه کاندوئیت (لوله فولادی)

این نوع لوله برق استاندارد از کانی های فلزی تشکیل شده، که به دلیل استفاده از روکش محافظتی بر روی فلز آن در دسته کاندوئیت گالوانیزه قرار گرفته است. و بطور کلی در دو نوع  گالوانیزه سرد و گرم ارائه می گردد، در ادامه بیشتر به کاربردشان می پردازیم.

لوله گالوانیزه یا فولادی بیشتر جهت ایجاد کانال برای انتقال سیم وکابل در محیط های سخت مورد استفاده قرار می گیرد. بطور مثال در سوله های صنعتی، کانال کشی روکار در پارکینگ ها و محیط های باز و انتقال سیم وکابل از درون بتن بصورت متداول کاربرد دارند.

در واقع لوله برق گالوانیزه مستحکم ترین نوع کانال برق رسانی نیز می باشد. زیرا جنس آن از فلز و روکشی که از آلیاژ «روی» بر روی آن قرار دارد باعث مقاومت هرچه بیشتر آن در برابر هرگونه فرسایش محیطی می باشد.

از دیگر ویژگی های این نوع لوله دفع الکتریسیته ساکن از سیم و کابل می باشد. که خود یک کاربرد ارتینگ به حساب می آید و برای سیستم شبکه و تصویر همچون دوربین های مدار بسته بسیار مناسب بوده است. و با گذشت زمان امکان تعویض سیم وکابل از درون آن بسیار راحت می باشد.

   جهت مشاهده قیمت لوله برق گالوانیزه وارد لینک شوید  

گالوانیزه سرد و گرم 

لوله گالوانیزه سرد و گرم هر کدام بسته به نیاز مصرف کننده کاربرد مخصوص خود را دارد. بطور کلی کاندوئیت فلزی که بر روی آنها روکش محافظ قرار می گیرد را گالوانیزه می نامند. این روکش ها که معمولا از رنگی غنی همراه با آلیاژ روی بوده، جهت محافظت از لوله و مقاومت آن در برابر فرسایش، رطوبت، اکسید شدن و... به کار گرفته می شود.

در برخی موارد از این نوع لوله برق به عنوان کاندوئیت یاد می کنند؛ که معنای آن کانال یا معبر نیز می باشد. (در خارج از ایران تمامی لوله های برق را با نام کاندوئیت می شناسند. اما در بازار داخل کاندوئیت به گالوانیزه نسبت داده می شود)

لوله برق گالوانیزه سرد و گرم با توجه به دما، رطوبت و فرسایش محیطی مورد استفاده قرار می گیرد؛ و روش تولید آنها با یکدیگر متفاوت می باشد. همچنین اتصالات آن از جنس خود آن بوده، که بطور معمول از آلیاژ فولاد استفاده می شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید وارد لیـــــــنک شوید.

تفاوت لوله برق گالوانیزه سرد و گرم

لوله برق گالوانیزه سرد*

این نوع لوله برق استاندارد از نظر فرسایشی مقاومت کمتری نسبت به گالوانیزه گرم دارد و امکان استفاده از آن بیشتر در محیط های خشک و گرم است. تفاوت میان گالوانیزه سرد با گرم در نوع ایجاد روکش حفاظتی بر روی فلز آن می باشد. جنس این روکش از رنگ غنی روی تشکیل شده است.

فرآیند تولید گالوانیزه سرد توسط القا الکترولیز رنگ روی، و اضافه شدن لایه ای از آن بر روی لوله فولادی نیز می باشد، قبل از آنکه القا صورت بگیرد تمام چربی، گرد و خاک و پلیسه های روی لوله را پاکسازی کرده تا فرایند القا روکش و رسوب رنگ روی به بهترین شکل ممکن صورت پذیرد.

لوله برق گالوانیزه گرم*

لوله گالوانیزه گرم از مقاومت بالایی نسبت به گالوانیزه سرد برخوردار است و بیشتر در نقاط مرطوب مورد استفاده قرار می گیرد، روش تولید آن در ابتدا لوله فولادی یا آلومینیومی را با برسهای مخصوص از هرگونه مواد زائد پاکسازی کرده و وارد مرحله ایجاد روکش ضد فرسایش بر روی لوله برق می شود.

روکشی که بر روی گالوانیزه گرم قرار می گیرد به روش آبکاری صورت می گیرد. لوله فلزی وارد حوضچه ای از آلیاژ روی ذوب شده قرار گرفته است. و آن را در این مواد گرم می غلتانند و پس از سرد شدن، مرحله آبکاری آن به اتمام می رسد.

انواع لوله خرطومی برق

لوله خرطومی برق جهت ایجاد کانال در طبقات و مسیرهای کوتاه و روکار مورد استفاده قرار می گیرد. زیرا این نوع از لوله از انعطاف بالایی برخوردار می باشد و در پیچ و تاب ها به راحتی نصب می گردند.

از ویژگی های مهم لوله خرطومی می توان مواردی چون: انعطاف بالای آن، وزن کم (که در کاهش وزن سازه امری حائز اهمین می باشد)، حجم کم (که در هزینه ارصال تاثیر خوبی دارد)، قیمت مناسب را می توان نام برد.

بطور کلی لوله خرطومی برق را می توان به چهار دسته تقسیم نمود که عبارت است از: خرطومی فلکسی (فلزی)، نسوز، طرح نسوز و معمولی. در ادامه به بررسی انواع این نوع از لوله خواهیم پرداخت و آنها را برسی می کنیم.

نکته ای که باید بدانید آن است که در دنیا تمامی لوله های خرطومی را با نام فلکسیبل flexible نام می برند که به معنای منعطف می باشد. اما در بازار تاسیسات برق ایران تنها خرطومی فلزی را با این نام یاد می کنند.

   جهت مشاهده قیمت لوله برق خرطومی وارد لینک شوید 

*لوله خرطومی فلکسی

خرطومی برق فلکسی از آلیاژ فلز بوده که مقاومت بالایی دارد، و در دو نوع روکشدار و بدون روکش ارائه می گردد. مدل روکشدار آن از روکش پی وی سی تشکیل شده و در برابر هرگونه فرسایش محیطی چون رطوبت، نور و اکسید شدن مقاوم می باشد.

(به همین جهت پیشنهاد دکتر زرینه بر آن است تا از این نوع لوله استفاده گردد)، این نوع لوله برق معمولا بصورت کلاف پیچ در متراژ 25 متر توزیع می گردد.

لوله برق خرطومی فلکسی یا فلکسیبل

استفاده از خرطومی فلکسی یا فلکسیبل در محیط های روکار و فرسایشی مانند موتور خانه، سقف کاذب، درون خاک و بتن، محیط های صنعتی و... صورت می گیرد. همچنین بهترین گزینه برای کانال کشی جهت انتقال کابل های RG و CAT در سیستم های صوتی تصویری نیز می باشد.

بطور مثال در سیستم های دوربین مدار بسته، استفاده از لوله خرطومی فلکسی بسیار مناسب می باشد. زیرا خرطومی فلکسی الکتریسیته ساکن را به خود جذب می کند و نویز را در تصویر به حداقل می رساند. (در واقع کار سیستم ارتینگ را انجام می دهد)

*لوله خرطومی نسوز

خرطومی نسوز توسط مواد پی وی سی pvc (و پی وی سی گرانول) نیز تولید می گردد. طبق استاندارد شرکت توزیع برق توانیز استفاده از این نوع لوله برق الزامی می باشد. زیرا جنس پی وی سی که آن را تشکیل می دهد باعث می شود تا غیر قابل اشتعال باشد و از خطر آتش سوزی جلو گیری کند.

از ویژگی های مهم خرطومی نسوز می توان به مواردی چون نسوز و غیر قابل اشتعال بودن، وزن کم، قیمت مناسب نصبت به خرطومی فلکسیبل، هزینه نصب پایین، حجم کم و قیمت حمل و نقل کم اشاره نمود. بطور معمول این نوع خرطومی در دو رنگ طوسی و سفید تولید می گردد.

لوله خرطومی برق نسوز و طرح نسوز

*لوله خرطومی طرح نسوز

خرطومی برق طرح نسوز را می توان پر فروش ترین لوله برق نامید، (به جهت قیمت مناسب آن)؛ این نوع لوله برق از مواد گرانول گلاستیکی تولید گردیده است و به دلیل شباهت آن به مدل نسوز ( از نظر رنگ و ظاهر) از آن به عنوان خرطومی طرح نسوز یاد می کنند.

این نوع لوله به دلیل استفاده از پلاستیک در تولید آن گزینه مناسبی برای کانال کشی نمی باشد و در صورت گرم شدن سیم و کابل درون آن احتمال آتش سوزی وجود دارد.

طبق استاندارد شرکت برق توانیر استفاده از خرطومی طرح منع گردیده. اما قیمت مناسب و وزن کم آن مشتریان را ترقیب به استفاده از آن نموده است. تفاوت خرطومی معمولی با طرح نسوز در رنگ و وزن می باشد. وزن این نوع لوله برق بطور استاندارد در حدود 400 گرم نیز می باشد.

فنر سیم کشی برق

فنر سیم کشی برق از آن دسته کالای برقی به حساب می آید، که جهت انتقال سیم و کابل از درون لوله برق و اتصالات مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول در انواع مختلفی چون فلزی و روکش پلاستیک تولید گردیده. و متراژ های گوناگونی بسته به نیاز برق کار را دارا می باشد.

قیمت فنر سیم کشی به عوامل مختلفی همچون جنس بدنه، متراژ، نوع خارجی یا داخلی، برند و ... بستگی دارد. در واقع یک فنر استاندارد باید به راحتی از درون لوله برق ، سیم و کابل را عبور دهد و به خوبی تاب بخورد.

شناخت انواع لوله برق استاندارد بصورت کلی و در یک نگاه

لوله برق استاندارد کاندوئیت فلزی از جنس آلیاژ آهن نیز می باشد؛ و قابلیت فشار بالا و عدم تا شدن و له شدن را دارا می باشد. عیب اساسی این نوع از کالای برقی به دلیل رسانا بودنش آن است که عایق مناسبی برای الکتریسیته به حساب نمی آید.

لوله برق استاندارد پی وی سی pvc از جنس پلاستیک سخت و فشرده نیز می باشد که طی فرآیندی ویژه و مخلوط شدن با استابلایزر تولید می گردد. که در مقایسه با لوله برق گالوانیزه از قیمت کمتری برخوردار است و عایق مناسبی برای جریان الکتریسیته می باشد. همچنین وزن کم این نوع محصول به مراتب کمتر است.

لوله برق پی وی سی استاندارد غیر قابل اشتعال بوده و در صنعت ساختمان بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

لوله برق استاندارد یو پی وی سی upvc خم سرد که از همان مواد pvc تحت فرمولاسیون ویژه تولید می گردد. ویژگی اصلی این محصول در مقایسه با نمونه خم گرم آن است که تنها با یک فنر خم کن لوله و بدون نساز به حرارت خم می خورد و سرعت در اجرا تاسیسات را بالا می برد.

لوله برق استاندارد پلی آمید از مواد پلاستیک نرم بوده و با توجه به اینکه پر فروش ترین لوله در مقایسه با سایر نمونه های خود دارد فروشش رو نزول می باشد. دلیل این امر منع اداره برق توانیر از این محصول بوده و از نظر استانداردی آن را تائید نم کنند. این نوع لوله به راحتی شعله ور می شود ، که خود بزرگترین عیب می باشد.

مزیت کلی لوله پلی آمید وزن کم، انعطاف بالا و قیمت بسیار ارزان آن در مقایسه با نمونه های دیگر می باشد!

لوله برق استاندارد پلی اتیلن تولید شده با مواد پلاستیک نرم نیز می باشد. که مقاومت بالایی در برابر فرسایش و محیط های سخت دارد و قیمت آن به مراتب مناسب تر از سایر نمونه های می باشد. که دلیل اصلی فروش آن می باشد و بیشتر مناسب برای استفاده از کابل های سنگین می باشد.

لوله برق استاندارد خرطومی که خود دارای انواع مختلفی همچون خرطومی نسوز طرح نسوز و فلکسیبل می باشد که بیشترین استفاده آن در انتقال سیم و کابل از درون دیوارها و سقف کاذب می باشد. نوع نسوز این محصول از مواد پی وی سی تولید شده که دارای خواصیت غیر قابل اشتعال بودن است.

لوله فلکسیبل از فلز و روکش پی وی سی تولید شده که مقاومت بالایی در برابر ضربه و سختی دارد. و می تواند گزینه مناسبی برای کانال کشی روکار برای انتقال سیم و کابل باشد.

چند راهکار برای جلوگیری از گیر کردن فنر سیم کشی در لوله برق:

  • نکته اول آن است که باید در ابتدا از لوله برق استاندارد و با کیفیت استفاده نمود. مواردی همچون پی وی سی و یو پی وی سی که به اصطلاح خم سرد نام دارد؛
  • به هنگام نصب لوله برق پیچ و خم کمتری به آن داده شود. همچنین زاویه خم مناسب و استاندارد باشد؛
  • هرچه بتوان از زانو و بوشن کمتری در لوله برق استفاده نمود باعث بهبود روند در سیم کشی می شود. بهتر است برای زاویه دار نمودن از فنر خم کن استفاده شود؛
  • هرچه فاصله مسیر کم شود و کوتاه ترین مسیر انتخاب شود خود مزیتی به حساب می آید. هم از نظر اقتصادی به صرفه تر است و هم اینکه سیم و لوله برق کمتری استفاده می شود.؛ همچنین افت ولتاژ بهبود می یابد
  • لوله های رزرو و مسیر های اضافه را در نظر بگیریم که هم در آینده بتوان روی آن مانور بیشتری داد و آنکه اگر مسیری به هر علت مسدود گردید بتوان از مسیر جایگزین استفاده نمود؛
  • قطر و سایز کانال باید به درستی انتخاب شود تا هیچگونه فشاری از بدنه وارد نشود؛
  • ابتدا و انتهای لوله برق باید به درستی پوشانده شود. تا هیچگونه ضایعات به درون آن نفوذ نکند، طوری که بتوان در هر زمان آن را باز نمود . برای انجام این کار درپوش های مخصوص؛ نیز موجود می باشد
  • بهتر است لوله ها بعد از نصب به بهترین شکل ممکن با بست مخصوص مهار شود؛
  • لوله های کف ماهیچه سیمانی کشیده شود؛
  • برای مسیر های طولانی می توان از فنر زن برقی استفاده نمود؛
  • برای مسیر های دور و پرپیچ و خم می توان از دستگاه کششی مخصوص نیز استفاده کرد؛

منابع: سایت سازند پلیمر سمنان؛

نظرات
نظر خود را بیان کنید بستن